Uutisissakin kerrotaan paljon köyhyydestä, mutta asia on helppo sivuuttaa jos se ei kosketa omaa elämää millään lailla. Rahaa kun ei juuri tarvii miettiä jos sitä on tarpeeksi. Itse löysin tässä jonkun aikaa sitten sellaiset sivustot kuin http://jouluapua.fi/ ja muutamankin apua vähävaraisille -ryhmän facebookista.

IMG_1098.jpg

Sen verran olen herkkis että ei ollut itku kaukana kun yhden perheen lapsille sitten vein poikien vanhoja vaatteita ja leluja, käyttämättä jääneitä meikkejä ja yhden pleikkaripelin - siis asioita jotka nyt saattoi olla yhteensä parinkympin arvoisia jos ne olis myynyt mutta itselle tarpeettomia. Se tunne, kun ihminen on pihalla asti vastassa sovittuun aikaan ja sanojen lisäksi kiitollisuuden näkee koko olemuksesta. Ja miten kamala olo itselle tulee kun ajaa johonkin metsän keskelle, ränsistyneen talon pihaan viistoista vuotta uudemmalla autolla kuin niillä on pihassa. Siis vaikka voin todellakin sanoa että on itselläkin joskus mennyt taloudellisesti paremmin kuin nyt, niin osaa taas laittaa asiat ihan eri mittasuhteisiin. Ja kun miettii millainen kynnys vaikka itsellä olisi pyytää apua julkisesti vaikka menis todella huonosti.

IMG_1089.jpg

Suosittelen lämpimästi noihin sivustoihin tutustumista ihan jokaiselle, varsinkin niille joka on sitä mieltä että köyhyys on jotenkin oma vika, menis töihin ja pärjätköön omillaan...elämä kun voi heittää eteen asioita joihin on hankala varautua eikä kaikki vaan ole niin yksinkertaista. Toki niitäkin on jotka ovat itse sössineet asiansa eivätkä ole edes tyytyväisiä tarjottuun apuun tai muuten yrittävät maksattaa elämäänsä muilla. Senkin takia olen itse halunnut viedä tavarat ovelle enkä lähettää toiselle puolen Suomea, että oikeasti näen mihin ne menevät. Uskoisin että aika monella olisi varaa auttaa jotakuta, koska paljon on tavaraa mitä ei itse tarvitse ja itselle ainakin auttamisesta tuleva hyvä mieli on sitä pientä rahallista hyötyä isompi asia. Ei sillä että itsekään nyt kantaisin kaiken ylimääräisen jonkun niistä ilahtuvan ovelle, mutta jos edes osan niin ei se mitenkään ole itseltä pois. Tämä on varmaan niitä ainoita asioita mistä olen samaa mieltä äitini kanssa, muistan että se on mulle jo lapsena takonut jonkunlaista karman lakia päähän - uskon siihen että kaikki hyvä ja paha tulee ihmiselle moninkertaisena takaisin. Ei toki saisi yleistää, mutta kummasti noissa kissajutuissakin on huomannut sen että mitä kalliimpi auto ja vaateet ihmisellä on, sen todennäköisemmin se kävelee nenä pystyssä ohi eikä ole kiinnostunut auttamaan. Ehkä rikkaat eivät halua että joku rikkinäisessä, likaisessa takissaan kysyy saako halata kiitokseksi...